miércoles, 24 de diciembre de 2014

41a Fira Avícola de la Raça Prat. 12, 13 i 14 de desembre 2014. El Prat de Llobregat.

La celebració de la Fira Avícola de la Raça Prat, els dies previs a Nadal, ha estat l'element dinamitzador mésimportant per a la recuperació, consolidació i difusió de lpollastre del Prat en la darrera etapa de la seva història.

La Fira ha permès popularitzar l'aviram autòcton del Prat entre els pratencs i pratenques i, també, fomentar-lo, com a producte agroalimentari de qualitat, a la comarca del Baix Llobregat i a tot Catalunya, introduint-lo en el sector de la restauració i de la distribució dels productes de qualitat amb DOP i IGP.

La campanya comercial nadalenca, a l'entorn de la celebració de la Fira Avícola, concentra el punt màxim de comercialització dels productes de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) Pollastre i Capó del Prat. Al pavelló avícola i ramader de la fira són presents una mitjana de 30 criadors i productors que representen el 90% dels pagesos locals.






















































El pollastre del Prat.

Es coneix com a Raça Catalana del Prat el conjunt de gallines i galls que presenten unes característiques comunes i que eren freqüents a la comarca del Baix Llobregat, en especial a la zona del delta. L'abundor d'exemplars i la reconeguda qualitat de l'aviram criat al Prat van fer que des de ben antic s'associés el nom de la raça al de la ciutat.
La Generalitat de Catalunya determina des del 1987 la regió productora per a la Denominació Genèrica de Qualitat Pollastre i Capó de la Raça Prat la zona compresa, a més del Prat de Llobregat, pels termes municipals de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló.
Els galls i gallines de la Raça Catalana del Prat han de presentar unes característiques comunes d'acord amb el patró establert. És sobretot en el seu característic colorit que aquest aviram és fàcilment identificable. Per sobre d'altres característiques externes destaquen les seves plomes d'un viu ros fosc sense arribar al rogenc, amb un to més pujat en el gall, especialment a les plomes del coll i del dors, que seran lluents, com envernissades, i en la gallina d'un ros fosc uniforme.
Les plomes caudals del gall seran de color negre verdós amb reflexos metàl·lics i ben negres en la gallina. És també molt característic el blau pissarra de les potes i dits, d'on prové el malnom pel qual són molt conegudes arreu: potablaves. Al costat de plomes i potes destaca el vermell viu de la cresta, la cara i les barbelleres, el blanc de les orelletes, els ulls avellana rogenc i el bec fosc. Mascles i femelles tenen unes característiques comunes i algunes petites deferències en el seu tipus racial.
Els pollastres i capons del Prat són alimentats amb un 80% de cereals amb una duració de criança mínima de 90 dies i cada unitat de venda porta una etiqueta numerada amb el segell europeu d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que és el segell de qualitat atorgat per la Unió Europea els aliments de més qualitat del continent.
El pollastre del Prat és l'únic de l' Estat espanyol que ha estat reconegut amb aquesta Denominació Específica.

Associació de Criadors
Hotel d'Entitats
c. Lo Gaiter del Llobregat, 31
Tel. 93 479 38 45






























No hay comentarios:

Publicar un comentario